26 Ocak 2014 Pazar

BOMONTI FLEA MARKET








After having weeks without rain, enjoying the sun with a temperature around 15-16 °C in Istanbul, today we have a dark and freezing winter day.  We woke up little bit early and headed to Bomonti Flea Market near the old Bomonti Beer Factory.

The flea market is settled on sundays at the same market place where Istanbul’s only organic market takes place on saturdays. Bomonti Flea Market has a character between flea market and antiques market. There are enough stalls to spend at least one hour looking to oldies. The dealers are kind but as a couple who spend lot of time in antiques markets and shops, when we compared some prices with our previous purchases from other markets and shops,  we can easy say that at least half of them are talking about unrealistic prices (sometimes ten times more). As in all antiques markets, here also to bargain is welcome.

Despite the cold wind and the high prices, we spent couple of hours there and came back home with two trophies: an old green glass bottle and a traditional Turkish hard candy jar. Happy? Yep!

                              ----------------------------------------

Haftalardır İstanbul’da yağmursuz, 15-16 derece civarında seyreden güneşli havanın tadını çıkardıktan sonra, sonunda karanlık ve buz gibi bir hava var dışarıda. Bugün biraz erken kalktık ve eski Bomonti Bira Fabrikası’nın yakınında kurulan Bomonti Bit Pazarı’na yollandık.

Bit pazarı pazar günleri, cumartesi günleri kurulan İstanbul’un tek organik pazarının kurulduğu pazar yerinde kuruluyor. Bomonti Bit Pazarı, bit pazarıyla antika pazarı karışımı bir yapıya sahip. Eskilere bakarak en az bir saat dolanabileceğiniz kadar tezgâh var pazarda. Satıcılar kibar ama antika pazarlarında ve dükkânlarında çokça vakit geçiren bir çift olarak çok rahat söyleyebiliriz ki, en azından yarısı uçuk (zaman zaman on kata kadar varan) fiyatlardan söz ediyorlar. Bütün antika pazarlarında olduğu gibi burada da pazarlığa açıklar.

Soğuk soğuk üfüren rüzgâra ve yüksek fiyatlara rağmen, birkaç saat dolandık pazarda ve eve iki ganimetle döndük: Yeşil eski bir şişe ve bir şekerlemeci akide şekeri kavanozu. Mutlu muyuz? Olma mı! 

8 yorum:

  1. Ne kadar güzl şeyler var yaaa. Fiyatlar nasıl acaba. Favorilerim şunlar: En sondaki yeşil cam şişe, kahve fincanları, kanaviçeler :)

    YanıtlaSil
  2. Depresif Ayucuğum, yeşil şişe bizim de favorimiz, nitekim kaptık eve getirdik :) . Fiyatlar genel olarak yüksek, örneğin iki yıl önce 15 TL'ye aldığımız bir eski basit fotoğraf makinasının 150 TL'ye, geçen yıl tanesini 75 TL'ye aldığımız pirinç at arabası fenerlerinin çiftinin 600 TL'ye, 30 TL'ye alabildiğin eski el fenerlerinin 150 TL'ye satıldığını duyunca güldük. Ama makûl fiyata satılan bir sürü şey de keşfedip almak mümkün kuzum.

    YanıtlaSil
  3. Ganimetler şahane yalnız:)
    Hiç gitmedim o taraflara. Evde çok eski şeyleri sevmem, sevmem derken yanlış anlaşılmasın. Daha çok yeni ve eskinin karışımını severim. Her şey eski ve antika ise fazla gelir bazen. Tabii tarza bağlı, bazen de gelmeyebilir:) Çok karışık anlattım farkındayım:))

    YanıtlaSil
  4. Güzeller değil mi Semi? Biz eskiyi çok seviyoruz. Ağır antika değil ama rengi eskilikten güzelleşmiş ahşaplar, hikâyesi olan şeyler biriktirmeyi seviyoruz. Arada bunları yine eskicene (vintıç :) ) endüstriyel tarzla karıştırıp kullanmak hoşumuza gidiyor. Yani biraz senin dediğine geliyor galiba :) .

    YanıtlaSil
  5. Şahane aldıklarına bayıldım Cat güle güle kullanın. Mutlaka ama mutlaka gidicem ilk fırsatta.
    Biz de geçen haftayı antikacılarda geçirdik. Biri Bakırköy de pikap iğnemiz kırılmıştı onu yaptırmaya vermiştik. Ama genel olarak çok pahalı geliyor bana da. Biliyorsun her eski eşya antika olmuor ama bizim antikacı dediğimiz tipler eskiyede antika dediği için fahiş fiyat koyuyorlar.

    YanıtlaSil
  6. Sağol Aslı, bir ara üşenmeyip Hacı Bekir'den akide şekeri alıp doldurursak kavanozumuza daha da güzel olacak :) .
    Haklısın, eskici ve antikacı ayrımının gittikçe kaybolması tatsız, örneğin Çukurcuma'daki eskicilerin tamamı bir iki yıl içinde antikacı olup çıktığında çok bozulmuştuk. Bu pazara da bir sürü eskici, antikacı tezgâh açıyor, bit pazarı bit pazarlığından çıkıyor ama olsun, eskilerin arasında dolanmak yine de keyifli :) .

    YanıtlaSil
  7. Ganimetlerinize bayıldığımı -hatta azıcık da olsa- kıskandığımı söylesem çok ayıp olur mu?!
    Nakışlı ve kanaviçeli örtüler de şahane gözüküyor.
    Fakat sizin ve herkesin de belirttiği gibi Bomonti'de fiyatlar ateş pahası! Yetkililer duysun sesimizi, fiyatlar daha makul olsun; onlar da biz de kazanalım :)

    YanıtlaSil
  8. Biz de çok severek aldık, eve gelip de yan yana koyunca bir de çok uyduklarını görünce daha da hoşumuza gitti. Beğendiğinize sevindik :) .
    Fiyatların yüksekliği sanırım bizde bu anlamda eskici ve antikacı kültürünün çok olmamasından ve ederi civarında değil de, tutturabildiğim fiyata satarım mantığının işlemesinden. Dileğinize en içten şekilde katılıyoruz ve bu tür pazarların sayısının artmasını umuyoruz.

    YanıtlaSil

Thanks for your comments!