2 Nisan 2014 Çarşamba

FULL ENGLISH BREAKFAST


One of the best foods of British kitchen is full English breakfast, a big portion of cooked breakfast which contains eggs (scrambled or fried), sweet beans, bacon, mushrooms, tomato, sausages, black pudding and hash browns. Of course with HP sauce and a cup English tea.

It’s tasty and fulfilling. After eating one portion of full English breakfast you can feel full almost until the dinner time.They serve it all day long and not only during the morning, so if you are not open minded for a heavy breakfast like this, you can try it during the lunch time also.

In UK, best places to try full English breakfast, are small cafes nicknamed "greasy spoon". They are not fancy, they might not be as good looking for your expectations or the best place you would choose for a breakfast but believe us, the yummiest English breakfast you gonna eat are not in London’s most famous cafes, in these modest “greasy spoons”.

When we were living in London, every few weeks, we were eating full English breakfast in our neighborhood at Workers Cafe in Upper Street no:172, if you are around Angel, Islington you can give them a chance.  Full English breakfast is definitely not for everyday’s breakfast of our Mediterranean bodies or to eat if it’s a hot day but when you are in UK even in summer you don’t hear this “hot” word, so go on.

                                 -----------------------------

Dünya mutfakları arasında oldukça zayıf bir yeri olan İngiliz mutfağının en leziz gıdalarından birisi, kocaman bir porsiyon kızarmış veya çırpılmış yumurta, tatlı soslu kurufasulye, kızarmış domuz jambonu, ızgara mantar, ızgara domates, domuz sosisi, black pudding isimli bir tür domuz kanı sucuğu ve hash brown isimli bir tür patates mücverinden oluşan İngiliz kahvaltısı. Tabii ki yanında bir İngiliz klâsiği olan HP sos ve bir fincan çayla birlikte.

Bu lezzetli ve kalori bombası kahvaltı o kadar doyurucu ki, sabah yedikten sonra, neredeyse akşam yemeği saatine kadar tokluk hissedebilirsiniz. İşin güzel yanı, sadece sabahları değil, bütün gün servis ediliyor olması yani sabah sabah bu kadar ağır bir kahvaltı fikrine açık değilseniz, öğlen yemeği niyetine de afiyetle götürebilirsiniz.

Birleşik Krallık’ta, en iyi İngiliz kahvaltısını tadabileceğiniz yerler “greasy spoon” (yağlı kaşık) adı verilen küçük kafeler. Kesinlikle şık değiller, beklentilerinizi karşılayacak kadar iyi görüntüleri olmayabilir ya da kahvaltı için ilk seçeceğiniz yer görüntüsüne sahip  olmayabilirler ama bize inanın, en leziz İngiliz kahvaltısını Londra’nın en şık ve pahalı kafelerinde değil, bu “yağlı kaşık” denilen ucuz, mütevazi kafelerde yersiniz. Bu arada işin ilginç yanı, bu tipik İngiliz ürününü servis eden bu kafelerin çoğunu Türk kökenlilerin işletiyor olması ve İngiliz müşteriyle dolup taşması.

Londra’da yaşarken birkaç haftada bir, mahallemizde, Upper Street numara 172’deki Workers Cafe’de İngiliz kahvaltısı ziyafeti çeker, her seferinde “ah, vah, çatlıyorum, en az altı ay yemem” der, bir iki hafta sonra yine damlardık.  Eğer Londra’da yolunuz Angel, Islington civarına düşerse kahvaltı için bu kafeyi bir deneyin. İngiliz kahvaltısı bizim Akdenizli bünyemiz için kesinlikle her gün yenecek bir kahvaltı türü değil ya da sıcak günlerde tüketilecek bir gıda değil ama Birleşik Krallık ellerinde “sıcak” kelimesi yazın bile duyulmadığından sorun yok, afiyetle yiyin. 

7 yorum:

  1. Bana hitap edenler şöyle: Yumurta, sucuk (kan olmasın ve dana eti olsun), patates mücveri, ızgara domates ve mantar. Yanında da bol çay tabi ki (earl grey olmasın)...

    Kahvaltıya çağrılmayı bekliyorum :D

    YanıtlaSil
  2. Daha hiç evde İngiliz kahvaltısı hazırlamadık, meselâ tatlı fasülye pişirmeyi bilmiyoruz henüz ama sen kolay yerden sormuşsun Depresif Ayucuğum :) . Yani, ne zaman istersen kahvaltılar feda olsun sana kuzum.

    YanıtlaSil
  3. aynısını yapcam bunun. meksikalılar gibi fasulye ha :)

    YanıtlaSil
  4. Şimdiden afiyet şeker olsun, löp löp et olsun madem Deeptone :) .

    YanıtlaSil
  5. Merak ettim ben bu tatları şimdi. Biryerlere gideceğim de yok, olsun ...yapamadıklarım olmasa hayatın tadı da yok zaten. Ay ne dedim ben şimdi?

    YanıtlaSil
  6. Biraz ağır ama tam obur işi kahvaltı Tülinciğim. Falda ne zaman İngiltere yolları çıkacağı belli mi olur? Dediğin gibi, hayâller, hedefler olmasa ne anlamı kalır hayatın...

    YanıtlaSil
  7. Ben severim bu kahvaltıyı, yıllar oldu yemeyeli.

    YanıtlaSil

Thanks for your comments!