1 Haziran 2013 Cumartesi

TWO LONG DAYS



Yesterday we opened our terrace season and had a short break from our computers. Because since two days, except this little break at the terrace and sleeping a couple of hours after the sun rise this morning, we spent almost all of our time in front of our computers, sharing photos, videos and information about what’s happening in Istanbul.

Normally, we don’t talk about politics in A Cat From London but today we will make an exception and talk about Taksim Gezi Park. Since ten years, the islamist government is doing unbelievable things in Turkey. Lately, they decided to built a shopping mall (Istanbul has around 60 shopping malls and don’t need another one) at the Gezi Park in the main square of Istanbul.

Activists, resisted to save 90 years old (same as the republic) trees. The government sent police forces, thousands of them against their own people. Police used force to pacifist activists (even the animals, lots of dogs lost their lifes in two days)  and at the end, it was not the thing of saving the trees and a park anymore, it was saving the human rights and the democracy. Police used pepper spray directly to the faces, used gas bombs and plastic bullets targeting the faces and vital organs. Hundreds are injured. Turkish media (except three channels) didn’t published any of this and all informed and communicated by social media.

Today, the people, young, elder, turk, kurd, muslim, christian, jewish all are united and occupied Gezi Park in Taksim Istanbul and don’t give up from our trees, our democracy and the human rights. Here are some photos of Istanbul:

Police using pepper spray (Photo by Osman Orsal –injured also by tear gas canister thrown by police - Reuters)

How many for one? (Photo by Yücel Tunca)

Turkey rises (Photo by Burak Akbulut -Anatolian Agency)

These are not clouds, gas bomb in Taksim Square! (Photo by Osman Orsal-Reuters)

Gas bomb canisters yesterday in Istiklal Avenue, in one of the main streets of Istanbul. (photographer unknown)

All the smoke you see is gas bomb not fire. (photographer unknown)


Photo source: Occupy Gezi  

9 yorum:

  1. Çok korkunç. Kabul edilemeyecek şeyler yapıldı. Bu sistemin değişmesi dileğiyle...

    YanıtlaSil
  2. Cevabı sandıkta vermemiz lazım, çok fazla provakatör iş başında. Taksim direnişi sonucunu aldı polis çekildi. Şimdi sakin olup barış ortamını sağlamada. İşe yaramak için önce sağlıklı olmak lazım.

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Gözde, Taksim'den polis çekildi ama artık olay sadece Gezi Parkı'ndaki ağaçlar değil. Türkiye'nin dört bir yanındaki halk birleşti destek için ve hâlâ gözaltına alınan, yaralanan insanlar var. Az önce Ankaralı bir temizlik işçisinin gözüne isabet eden gaz bombası ile çıkmış gözünün fotoğrafını gördük. Sükuneti elden bırakmamamız ama desteğe de devam etmemiz lâzım.

    YanıtlaSil
  4. Evet öyle ama Gezi Parkı'nda ki bilinçle hareket edilmiyor. Grup içindeki provakatörlerin sonucu acıyı yine o hakkıyla direnen insanlar görüyor. Başta polis olmak üzere barış ortamını sağlamak gerekir demek istediğim. Ankara konusu ise gerçekten çok üzücü benimde arkadaşlarım orada ve orası gerçekten çok üzücü.

    YanıtlaSil
  5. Cat Taksim yalnız değil kimse ayrılmıyor ordan gidenler mutlaka yerlerine birilerini bırakıyorlar. Ben Polisi falanda suçlamak istemiyorum sonuçta onlarda emir kulu.
    Ama yanlış şeylerde yaşanıyor, benim korkum haklıyken haksız duruma düşmek.

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Aslı, hiçbir şey, bir devletin polisi aracılığıyla, demokrasi ve insan haklarına saygı istediler diye, vatandaşlarının kollarını, kulaklarını koparmasını, gözlerini çıkarmasını, gaz bombalarıyla başlarını ve hayati organlarını hedef alarak saldırmasını meşru kılamaz.
    2011 yazında, Londra'da, Britanya'nın son 30 yılda yaşadığı en büyük halk olayları yaşandı. Üstelik Türkiye'de şu an olanla karşılaştırılamayacak şeyler oluyordu (yağma, yakma gibi). Bir hafta boyunca polis hiçbir güç kullanmadı, bir haftanın sonunda basınçlı su ve plâstik mermi kullanmak zorunda kalabiliriz diye açıklama yaptı ama kullanmadı. Bu arada sokakta normal devriye gezen İngiliz polisinin de silah taşımadığını belirtmek gerek.
    Tabii ki kışkırtmacılara aman vermemek gerek ama ağaçlara, özgürlüğe, demokrasiye ve insan haklarına sahip çıkmak için sağlam durmak gerek. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. allah yardımcımız olsun.. memleketim barışa muhtaç.. sağduyuya muhtaç.. dayanışma demiyorum onun olduğunu zaten gördük..

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Nilgün, bir hafta bilgisayar başında mesai yaptıktan sonra geçen hafta bir haftalığına İstanbul'a gittik. Bir hafta boyunca ve 11 Haziran günü parka gaz bombası yağdırılırken de sabah erken saatten geceyarısına dek oradaydık. Oradaki her yaştan insanımızla, hesapsız ve çıkarsız yardımlaşma ile, korkuya teslim olmayıp direnen halkımız ile gurur duyduk. Umarız güzel günler göreceğiz.

    YanıtlaSil

Thanks for your comments!